For lite eller for mye jern?

Vi vil redusere risikoen for jernmangel etter givning. Samtidig anbefaler vi ikke lenger jerntabletter til dere som har solide jernlagre.

Det er trygt å gi blod i Norge. I noen få tilfeller kan bivirkninger forekomme. Den største faren med å gi blod er jernmangel. Risikoen er størst hos deg som er kvinne og hos deg som allerede har lave jernlagre, og den øker ved hyppig blodgivning[1]. Du kan forebygge jernmangel ved å spise jernrik kost og ved å ta jerntabletter etter blodgivning.

 

Blodbankene i Sørlandet sykehus har laget en brosjyre om blodgivning og jern som du finner her Blodgivere og jern.

 

Nå innfører vi to lokale forbedringstiltak som har med jern å gjøre:

 

1.

Du som er kvinnelig blodgiver skal som hovedregel ikke gi mer enn tre enheter blod per år, dvs. en enhet med minst fire måneders mellomrom. Dette vil redusere risikoen for jernmangel.

Du som er mann kan som tidligere gi en enhet blod hver tredje måned, altså inntil fire enheter hvert år, i henhold til nasjonale retningslinjer.

 

2.

Du som er mannlig giver og har solide jernlagre (s-ferritin ≥ 100 µg/L) vil ikke lenger få tilbud om jerntabletter etter givning.

Til alle andre givere anbefaler vi jerntabletter etter blodgivning som tidligere. Vi vil fortsatt måle hemoglobin på alle givere ved hver givning, og kontrollere jernlagrene (s-ferritin) ved behov.

 

[1] Med blodgivning i denne sammenheng mener vi givning av fullblod eller røde blodlegemer. Givning av blodplater eller plasma tærer ikke på jernlagrene.